ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ – ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ
Πρόκειται για το νεότερο και το πιο σύγχρονο μουσείο του νησιού (ανοιχτό για το κοινό από το 2010). Εδώ εκτίθενται διάφορα επιλεγμένα ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής καθώς και πλούσιο έντυπο και ηλεκτρονικό εποπτικό υλικό τόσο για την Ακρόπολη του Αγ. Ανδρέα όσο και για το υπόλοιπο νησί (Αρχαίο Άστυ-Κάστρο Σίφνου, Μεταλλεία Σίφνου, Αρχαίοι πύργοι) από τους προϊστορικούς χρόνους έως την ύστατη αρχαιότητα. To 2012 ο χώρος τιμήθηκε με το βραβείο EUROPA NOSTRA ως εξαιρετικό παράδειγμα διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Λειτουργεί όλο το χρόνο καθημερινά εκτός Δευτέρας και αργιών από τις 8:30 το πρωί ως τις 15:00. (τηλ. 2284031488)
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΦΝΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Το κτήριο κατασκευάστηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στη δεκαετία του ‘70 σε οικόπεδο που δώρισε ο Σιφνιός καθηγητής Γ. Μαριδάκης και στεγάζεται σε διώροφο κτήριο στο εσωτερικό του χωριού. Αναπαλαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1986 λειτουργεί κανονικά. Στις συλλογές του περιλαμβάνει ευρήματα από διάφορες θέσεις του νησιού όπως: Γλυπτά (επιτύμβια, αγάλματα, αρχιτεκτονικά μέλη κ.λ.π.) από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή (6ος αιώνας π.Χ. – 1ος αιώνας π.Χ.), κεραμικά από το Κάστρο από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή ( 8ος αιώνας π.Χ. – 2ος αιώνας π.Χ.), και νομίσματα. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του είναι η ανθεμωτή επίστεψη μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης ( 4ου αιώνας π.Χ.), το κεφάλι από μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα (4ος αι. π.Χ.) το κεφάλι κούρου από μάρμαρο (μέσα 6ου αι. π.Χ.), το μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο (6ου αι. π.Χ.), η μαρμάρινη επιτύμβια στήλη (ελληνιστικών χρόνων).
Λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας και αργιών. Πληροφορίες: τηλ. 22840 31022
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ
Στεγάζεται στην κεντρική πλατεία (πλατεία Ηρώων) στην Απολλωνία. Το μουσείο είναι ιδιοκτησία του Συνδέσμου Σιφνίων και περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού όπως αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, κλπ. Κυριότερα εκθέματά του είναι η συλλογή σπαθιών και τουφεκιών, η συλλογή παλαιών ενδυμασιών, ξυλόγλυπτα και μπαούλα, κεντήματα και δαντέλες, είδη οικιακής χρήσεως (ανάμεσα τους και κουτάλια & μαχαίρια από την Κωνσταντινούπολη), αγροτικά σκεύη, είδη ψαθοπλεκτικής (όπως τα περίφημα σιφνέικα σκιάδια), μελισσοκομικής και αγγειοπλαστικής, προτομές σιφνιών προσωπικοτήτων, αρχεία εφημερίδων Σίφνου.Το μουσείο εμπνεύστηκε και οργάνωσε ο Σιφνιός δάσκαλος, συγγραφέας και λαογράφος Αντώνης Τρούλλος.
Λειτουργεί τη θερινή περίοδο. Πληροφορίες: τηλ. 22840 33730
“ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ” – ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ “ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΤΣΟΝΙΟΣ” ΣΤΟΝ ΑΡΤΕΜΩΝΑ
Πρόκειται για ένα παλιό σιφνέικο σπίτι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και είναι διαμορφωμένο όπως τα περισσότερα σιφνέικα σπίτια της παλιότερης εποχής με παραδοσιακά έπιπλα, εργόχειρα, κάδρα (φωτογραφίες, γκραβούρες, λιθογραφίες), καθρέφτες, λάμπες από οπαλίνα, πήλινα σκεύη, ραπτομηχανή, ένα γραμμόφωνο του 1900, ένα λίκνο του 1880 από την Κωνσταντινούπολη, μια εταζέρα του 1880, πολίτικους τσεβρέδες, πολίτικους δίσκους, παραδοσιακές φορεσιές, ένα ραδιόφωνο της εποχής του μεσοπολέμου, παλιές εφημερίδες, προικοσύμφωνα κ.α. Εδώ εκτίθενται επίσης ατομικά και υπηρεσιακά έγγραφα του Αρτεμωνιάτη ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη καθώς και ο καναπές του ποιητή.Η έκθεση οργανώθηκε και λειτουργεί από το 2008 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.
Λειτουργεί από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου τις απογευματινές ώρες (19:00-23:00)
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΡΥΣΗΣ ΣΤΑ ΕΞΑΜΠΕΛΑ
Πρόκειται για «Σπουδή για τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Σίφνο» σε χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Βρύσης ή Βρυσιανής. Στο χώρο του εκτίθενται χειρόγραφα, περγαμηνές με κώδικες, έντυπα παλαιών εκδόσεων, Ευαγγέλιο του 1796, λειψανοθήκες, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, άμφια, εικόνες, το κεντητό φελόνι της Κασσιανής κ.α.
Πληροφορίες: τηλ. 22840 31937
Πηγή: Δήμος Σίφνου http://www.sifnos.gr