Οι κάτοικοι της Σίφνου είναι εύθυμοι και καλοσυνάτοι και διατηρούν τις παραδόσεις και την παραδοσιακή μαγειρική. Οι Σιφνιοί είναι γλεντζέδες και καλοφαγάδες και κατ’ επέκταση και καλοί μάγειρες. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές καταγόταν από τη Σίφνο και συγκεκριμένα από το χωριό Εξάμπελα.
Ξακουστά φαγητά και γλυκίσματα είναι οι ρεβυθοκεφτέδες, τα ρεβύθια στο τσουκάλι, το παστέλι, η μελόπιτα, τα αμυγδαλωτά και φυσικά το περίφημο μαστέλο την λαμπρή.
Αξίζει να αναφερθεί οτι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό, διοργανώνει κάθε χρόνο τον μήνα Σεπτέμβριο το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές από τις παραδοσιακές Σιφναικές συνταγές.
Mαστέλο
Η παραδοσιακή Σιφνέικη κουζίνα είναι “δεμένη” με τα ονομαστά πήλινα σκεύη του νησιού. Το “ψητό της Λαμπρής” είναι ένα φαγητό, που παρασκευάζεται, συνήθως το Πάσχα, μέσα στο μαστέλο (πήλινη κωνική γλάστρα, από σιφνέικο πηλό ειδική για ψήσιμο στο φούρνο με ξύλα).
Υλικά
- Ένα αρνάκι γάλακτος, γύρω στα 12 κιλά, με όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος.
- Δύο 2 λίτρα κόκκινο κρασί.
- Άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο.
- Αλάτι, πιπέρι, μια λαδόκολλα, ένα κομμάτι σπάγκο -βαμβακερό-
- Δυο τρεις καλά πλυμένες, κληματόβεργες.
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας, περίπου 10 μεγάλα κομμάτια και το πλένουμε καλά σε μια λεκάνη με τα 2/3 της ποσότητας του κρασιού.
Ετοιμάζουμε το μαστέλο, πλένοντας το καλά. Κόβουμε τις κληματόβεργες και τις τοποθετούμε σε στυρό έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία υποτυπώδη σχάρα, 5 έως 7 εκ., από τον πυθμένα του σκεύους.
Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε ένα – ένα τα κομμάτια του κρέατος, που είναι ακόμα νοτισμένα από το κρασί και τα πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, πριν να τα τοποθετήσουμε στη σχάρα, που φτιάξαμε μέσα στο μαστέλο.
Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί, γύρω-γύρω, ώστε να μην ξεπλυθεί το κρέας από το αλατοπίπερο και τον άνηθο, αλλά να προχωρήσει και να φτάσει στον πάτο του μαστέλου, ώστε αργότερα να ψηθεί το κρέας από τους ατμούς του κρασιού.
Σκεπάζουμε το μαστέλο με τη λαδόκολλα, την οποία δένουμε με βαμβακερό σπάγκο, περιμετρικά στα χείλη του σκεύους.
Τοποθετούμε το μαστέλο στον ξυλόφουρνο και το αφήνουμε για 4½ -5 ώρες. Αν ψήσετε το μαστέλο σε ηλεκτρικό φούρνο κατά την πρώτη ώρα του ρυθμίστε τον φούρνο στους 200 βαθμούς ενώ για την υπόλοιπη στους 100.
Ρεβυθοκεφτέδες
Υλικά
- ½ κιλό ρεβύθια
- ½ κιλό πατάτες (περίπου 4 πατάτες μετρίου μεγέθους)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- Λίγη μαντζουράνα
- Λίγος δυόσμος
Προετοιμασία
Βάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε μια κατσαρόλα με νερό για να μουλιάσουν. Το επόμενο πρωί ρίχνουμε σόδα και τα αφήνουμε για μισή περίπου ώρα ακόμη.
Βράζουμε τις πατάτες
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα μυρωδικά
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια
Βάζουμε όλα τα διαθέσιμα υλικά στον μύλο του πουρέ για πολτοποίηση. Αν δεν διαθέτουμε μύλο, τα ρίχνουμε σε ένα mixer ή στην μηχανή του κιμά
Πλάθουμε το πολτοποιημένο μίγμα σε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν, οπότε και τα βγάζουμε
Ρεβύθια στο τσουκάλι
Υλικά
- ½ κιλό ρεβύθια
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2-3 δαφνόφυλλα
- Προετοιμασία
Προετοιμασία
Βάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε μια κατσαρόλα με νερό για να μουλιάσουν. Το επόμενο πρωί ρίχνουμε σόδα και τα αφήνουμε για μισή περίπου ώρα ακόμη.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια
Ρίχνουμε τα ρεβύθια στο τσουκάλι (θα την ακούσετε και σκεπασταριά, το οποίο είναι πήλινο σκεύος ειδικά για ρεβύθια) ή την κατσαρόλα, μαζί με τα κρεμμύδια, το λάδι, το αλατοπίπερο και τα δαφνόφυλλα.
Μελόπιτα
Υλικά
- 1 κεφαλάκι ανθότυρο (περίπου 1000 γραμμάρια)
- 1 ποτήρι μέλι
- 1½ ποτήρι ζάχαρη
- 6 αυγά
- Αλεύρι
- Κανέλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ λιώνετε το ανθότυρο, ρίχνετε από πάνω το μέλι και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά. Αλέθετε το μείγμα σε ένα μύλο του πουρέ για βέλτιστα αποτελέσματα
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί ρίχνετε λίγο αλεύρι και βάζετε το μείγμα. Το τοποθετείτε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45’.
Μόλις η μελόπιτθα είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με κανέλα και την κόβουμε σε κομμάτια
Αμυγδαλωτά
Υλικά
- Ενα κιλό αμύγδαλα
- 900 γραμμάρια ζάχαρη
- 5-6 πικραμύγδαλα ή ένα κουκούτσι βερίκοκου
- Δύο φλιτζάνια νερό
- Ξύσμα λεμονιού και λίγη βανίλια
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε τα αμύγδαλα, για να ξεφλουδίσουν και τα αλέθουμε.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα του λεμονιού και τη βανίλια.
Ψήνουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην κολλήσουν. Όταν πλέον το μίγμα γίνει εύπλαστο -μετά από περίπου 20 λεπτά- είναι έτοιμα.
Τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν και βάζοντας ανθόνερο στα χέρια μας τα πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα.
Η ίδια συνταγή γίνεται με αμύγδαλα, που δεν έχουν ξεφλουδιστεί και τότε τα αμυγδαλωτά μας είναι σκούρου χρώματος