Sifnos Guide

Κάστρο

Ο οικισμός βρίσκεται δυο χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Απολλωνίας. Περνώντας το Κάτω Πετάλι και στην πρώτη στροφή του δρόμου, ξανοίγεται μπροστά σας ένας οικισμός σπάνιας ομορφιάς. Θαυμάζοντας το Κάστρο, ρίχνετε μια ματιά στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην εποχή των Κουρσάρων. Η αρχιτεκτονική και η δόμησή του δεν είναι τυχαία. Το Κάστρο αποτελεί έναν χαρακτηριστικό για την Ενετική περίοδο οχυρωματικό οικισμό, χτισμένος στην κορυφή και περιφερειακά ενός μικρού λοφίσκου με μοναδικό σκοπό την προστασία του από τις επιδρομές των Κουρσάρων. Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών αποτελούν το τείχος του ίδιου του κάστρου. Στα σπίτια αυτά κατοικούσε κατά κύριο λόγο η λαϊκή τάξη του νησιού καθώς οι αριστοκρατία ήταν οχυρωμένη προς την κορυφή του λόφου. Η είσοδος στο Κάστρο γίνεται ακόμη και σήμερα από τις λεγόμενες λότζιες, τις παλιές εισόδους-στοές που άλλοτε προστάτευαν πολεμικοί πύργοι. Ακόμα και σήμερα η ομορφιά του Κάστρου παραμένει ανέπαφη από το πέρασμα των χρόνων. Τα νέα οικήματα και οι παρεμβάσεις έχουν γίνει με τρόπο απόλυτα σεβόμενο την αρχιτεκτονική της περιοχής και του φυσικού τοπίου. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου που βρίσκεται στο Κάστρο το οποίο φιλοξενείται στο εσωτερικό μιας παραδοσιακής οικίας.

Πέρα από το ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο το Κάστρο, η μεγαλύτερη ομορφιά είναι κρυμμένη στην πίσω πλευρά του οικισμού. Η εκπληκτική οπτική του Αιγαίου προς την ανατολή είναι εκπληκτική και η θέα μαγευτική. Στα πλακόστρωτα πεζούλια μπορεί κανείς να κάτσει ατελείωτες ώρες και να αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο, απολαμβάνοντας την ηρεμία και την γαλήνη του τοπίου. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο εσωτερικό του Κάστρου. Να περπατήσετε στα στενά σοκάκια και τα καλντερίμια και να θαυμάσετε την ομορφιά της παράδοσης. Η περιοχή έχει βέβαια ακολουθήσει την ανάπτυξη και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια με πανέμορφη θέα έχουν ανεγερθεί. Επίσης θα βρείτε καφετέριες, ταβέρνες, μπαράκια αλλά και γλυκοπωλεία που θα σας προσφέρουν τις παραδοσιακές νοστιμιές.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι επιλογές για μπάνιο. Ακριβώς στην σκιά του Κάστρου θα βρείτε την μικρή παραλία Σεράλια. Στα βότσαλά της, θα απολαύσετε την ηρεμία και τα κρυστάλλινα νερά, μακρυά από την βαβούρα των κοσμικών παραλίων της Σίφνου. Αν μέσα στις επιθυμίες σας περιλαμβάνονται και βουτιές από βράχια, τότε το Κάστο είναι η επιλογή σας. Κατεβείτε στην
Εκκλησία των Επτά Μαρτύρων και με την απαραίτητη δέουσα προσοχή επιδοθείτε σε καταδυτικές φιγούρες ως άλλοι Μπίμης και Συρανίδης. Αν πάλι ενδιαφέρεστε για κάτι πιο ήρεμο αλλά απόμερο, μια επίσκεψη στα βραχάκια της Παναγίας της Πουλάτης θα σας προσφέρει ακριβώς αυτό. Ο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς μικρός όρμος κάτω από την Εκκλησία προσφέρει καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά αλλά και ευκαιρία για παρατήρηση του παρθένου βυθού. Εξοπλιστείτε με μάσκα και αναπνευστήρα και θαυμάστε την υποβρύχια φύση. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο στην Παναγία Πουλάτη γίνεται από τον Αρτεμώνα ακολουθώντας τις σχετικές ταμπέλες.

Leave a Reply